Sunday, July 6, 2014

Ulama' dan Masa

Bismillah...

Alhamdulillah...


﴿وَالْعَصْرِ * إِنَّ الإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ * إِلاَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ (العصر1-3)

Hari ini bersamaan 8 Ramadhan 1435h, semoga segala amalan kita diterima Allah SWT.

Ulama' Islam zaman salaf amatlah menjaga masa mereka dengan kebaikan dan amal soleh. Mereka dan sesiapa yang berjalan atas manhaj mereka sentiasa mengejar masa, memotong saat dan jam bahkan tidak membiarkan waktu mereka tanpa terisi.


أمسك الشمس حتى أكلمك
Dinukilkan daripada 'Amir bin 'Abd Qais, salah seorang daripada tabi'in yang zuhud : Bahawa seorang lelaki berkata kepadanya : Berboraklah denganku. Maka beliau membalas : 'Hentikanlah matahari'. Maksud beliau, hentikanlah matahari dan ikatlah ia dari bergerak supaya aku dapat berborak denganmu kerana masa itu sesuatu yang tidak akan kembali, maka kerugian kehilangan masa itu adalah kerugian yang tidak dapat diganti.


ندم ابن مسعود على اليوم يمر من عمره
Berkata seorang sahabat Nabi shallallahu 'alaihi wasallam, 'Abdullah bin Mas'ud radhiallahu 'anhu : Tidaklah aku menyesal di atas sesuatu melebihi penyesalanku terhadap satu hari yang telah terbenam mataharinya dan telah dekat dengannya ajalku serta tidak bertambah padanya amalku.


يا ابن آدم إنما أنت أيام
Telah berkata juga Hasan Al-Basri rahimahullah : 'Wahai anak Adam, sesungguhnya kamu adalah hari-hari, apabila telah pergi satu hari maka telah hilanglah sebahagian dari dirimu.'

Beliau juga berkata : 'Aku pernah mengenali sebuah kaum yang amat menjaga masa melebihi kamu menjaga dirham dan dinar.'


أثقل الساعات على الخليل بن أحمد ساعة يأكل فيها
Abu Hilal Al-'Askari berkata di dalam kitabnya "Galakan untuk menuntut Ilmu dan Berusaha untuk mengumpulkannya" : Khalil bin Ahmad Al-Farahidi Al-Basri, salah seorang daripada intelektual dunia... pernah berkata : Waktu yang paling berat bagiku adalah waktu yang aku gunakan untuk makan.'
Allahu Akbar, lihatlah betapa asyiknya mereka dengan ilmu?!


أبو يوسف ساعة موته يباحث في مسألة فقهية
Imam Abu Yusuf rahimahullah, salah seorang sahabat dan pelajar rapat Imam Abu Hanifah ketika sebelum kematiannya sibuk mencari penyelesaian kepada masalah fiqh agar ianya memberikan manfaat kepada yang mencari dan belajar.

Anak murid beliau, Ibrahim bin Al-Jarrah Al-Kufi mengatakan : Ketika Abu Yusuf ditimpa kesakitan, aku datang menziarahinya dan aku dapati dia dalam keadaan koma, apabila beliau tersedar beliau bertanya kepadaku : 'Wahai Ibrahim, apa pendapatmu tentang masalah ini?', Aku berkata : 'Dalam keadaan beginipun (kamu masih sibuk dengan masalah fiqh)?! Beliau menjawab : 'Tidak mengapa, kita belajar supaya nanti akan ada orang yang terselamat dengannya (dengan ilmu ini)'

Imam Abu Yusuf bertanya lagi : Wahai Ibrahim, mana lebih afdhal sewaktu melontar jamrah (ketika haji), adakah melontarnya dalam keadaan berjalan atau menunggang kenderaan? Aku menjawab : Dalam keadaan menunggang kenderaan. Beliau membalas : Engkau telah salah. Maka aku menjawab : Dalam keadaan berjalan. Beliau sekali lagi berkata : Engkau telah salah. Aku lalu berkata kepadanya : Katakanlah kepadaku (jawapannya), semoga Allah meredhai engkau.

Maka Imam Abu Yusuf menjawab : Adapun jika mereka yang melontar itu berhenti di jamrah untuk berdoa maka yang paling afdhal adalah melontar ketika berjalan, dan jika mereka tidak berhenti untuk berdoa maka yang afdhal adalah melontar ketika menunggang kenderaan.

Aku lalu bangun dari sisi beliau, ketika aku sampai ke pintu rumahnya untuk keluar, aku telah mendengar bunyi beliau dalam keadaan nazak dan akhirnya meninggalkan dunia ini, semoga Allah merahmatinya.

Diriwayatkan juga bahawa Imam Abu Yusuf mewakilkan kepada orang lain untuk menyiapkan serta mengkafankan anaknya meninggal dunia semata-mata kerana menghadiri kelas bersama gurunya Imam Abu Hanifah rahimahullah.


محمد بن الحسن لا ينام من الليل إلا قليلا
Muhammad bin Hassan Al-Shaibani Al-Kufi Al-Baghdadi, seorang imam yang faqih, mujtahid dan muhaddith, anak murid kepada Imam Abu Hanifah rahimahullah tidak tidur malam kecuali sedikit. Beliau menghilangkan rasa mengantuknya dengan air, beliau berkata : Sesungguhnya tidur itu umpama demam panas.

عبيد بن يعيش تلقمه أخته العشاء ثلاثين سنة
'Ammar bin Raja' berkata : Aku mendengar dari 'Ubaid bin Ya'isy berkata : Aku tidak makan malam dengan tanganku selama 30 tahun, saudara perempuanku yang menyuapkanku makanan sedangkan aku menulis hadith.-------------------------------
Semoga diri kita dapat mengambil istifadah (faedah) dari sikap ulama' ini, menerapkannya dalam diri kita sepanjang bulan Ramadhan seterusnya membuahkan hasil pada bulan-bulan lain.


P/S : Sebahagian teks dipetik dan diterjemah dari buku 'Nilai Masa di Sisi Ulama'
wanabdbaith. Powered by Blogger.

Visitor

free counters