Sunday, October 14, 2012

Jundullah (i)

Assalamualaikum wbt,Alhamdulillah, selawat dan salam ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam serta keluarganya, pengikutnya sehinggalah ke hari akhirat.

Jihad Amr bil Ma'ruf dan Nahyu 'anil Munkar
- Ada sesetengah orang membuat tanggapan bahawa oleh kerana Islam itu ialah agama Allah maka Allah pasti akan menolong agamanya dan mereka tidak perlu mengambil berat soal ini atau tidak perlu berkorban untuknya.

Tanggapan ini adalah tanggapan sesat dan terkeluar daripada kefahaman Islam yang sebenar.

ذلك ولو يشاء الله لانتصر منهم ولكن ليبلو بعضكم ببعض
"Demikianlah, apabila Allah menghendaki nescaya Allah akan membinasakan mereka, tetapi Allah hendak menguji sebahagian kamu dengan sebahagian yang lain." ( 47 : 4)


ولنبلونكم حتى نعلم المجاهدين منكم والصابرين ونبلو أخباركم
"Dan sesungguhnya Kami benar-benar akan menguji kamu agar Kami mengetahui orang-orang yang berjihad dan bersabar di antara kamu; dan agar Kami menyatakan (baik buruknya) hal ehwalmu." ( 47 : 31)

ألم تر إلى الذين قيل لهم كفوا أيديكم وأقيموا الصلاة وءاتوا الزكاة فلما كتب عليهم القتال إذا فريق منهم يخشون الناس كخشية الله أو أشد خشية وقالوا ربنا لما كتبت علينا القتال لولا أخرتني إلى أجل قريب قل متاع الدنيا قليل والآخرة خير لمن اتقى ولا تظلكون فتيلا
"Tidakkah kamu perhatikan orang-orang yang dikatakan kepada mereka : "Tahanlah tanganmu (dari peperangan), dirikanlah solat dan tunaikanlah zakat!". Setelah diwajibkan kepada mereka berperang, tiba-tiba sebahagian dari mereka (golongan munafiq) takut kepada manusia (musuh), seperti takutnya kepada Allah, bahkan lebih sangat dari itu takutnya. Mereka berkata : "ya Tuhan kami, mengapa Engkau wajibkan berperang kepada kami? Mengapa tidak Engkau tangguhkan (kewajipan berperang) kepada kami sampai kepada beberapa waktu lagi? Katakanlah : Kesenangan di dunnia ini hanya sebentar dan akhirat itu lebih baik untuk orang-orang yang bertaqwa, dan kamu tidak akan dianiaya sedikitpun." ( 4 : 77 )

0 comments:

wanabdbaith. Powered by Blogger.

Visitor

free counters