Tuesday, October 20, 2009

Kunjungan Istimewa
Dalam sebuah syair dituturkan :


Yang harus kita maklumi, beliau hanyalah seorang
manusia biasa


Di samping beliau adalah hamba Allah Subhanahu wa Ta'ala

yang terbaik


Allah Subhanahu wa Ta'ala mengistimewakan beliau

dengan tanda kenabian

Bagaikan cahaya yang terang bersinar


Allah Subhanahu wa Ta'ala menyertakan nama beliau

dengan asma-Nya

Saat muazzin mengumandangkan azan lima kali

sehari semalam dengan bersyahadah


Hingga nama beliau dipetik dari nama-Nya
sebagai
penghormatan

Allah Subhanahu wa Ta'ala, pemilik 'arasy adalah

Yang Maha Terpuji


Sementara beliau adalah terpuji
Kunjungan Istimewa

Marilah kita telusuri kembali kurun yang telah berlalu. Membuka lembaran-lembaran masa silam. Membaca dan memperhatikan dengan saksama kisah-kisahnya. Kita akan mengadakan kunjungan istimewa, mengunjungi Rasulullah di rumah beliau melalui untaian kata dan kalimat. Singgah di rumah beliau walau sehari saja. Melihat-lihat keadaan rumah beliau serta beberapa kisah tentangnya. Mengambil pelajaran dan ibrah yang akan menjadi pelita dalam amal perbuatan kita.

Seiring dengan pesatnya kemajuan ilmu pengetahuan akhir-akhir ini, budaya-budaya yang di baca kaum muslimin pun semakin banyak. Mereka dengan mudah dapat mengunjungi Timur dan Barat melalui buku-buku dan tulisan-tulisan, melalui filem-filem dan perbagai rujukan lainnya. Padahal, sebenarnya kita lebih berhak mengadakan kunjungan syar'i ke rumah Rasulullah daripada mereka. Untuk melihat keadaannya, kemudian bersungguh-sungguh meneladani apa yang kita lihat dan dengar tentangnya. Namun disebabkan terbatasnya kesempatan, kita hanya menyorot beberapa keutamaan di rumah beliau , mudah-mudahan kita dapat mendidik diri kita untuk dapat menerapkannya di rumah masing-masing.

Wahai saudaraku seiman, Tujuan kita membuka lembaran masa silam bukanlah hanya untuk menikmati atau melihat-lihat kisah-kisah yang sudah berlalu. Namun tujuan kita yang hakiki adalah menjadikannya sebagai wasilah untuk beribadah kepada Allah . Dengan membaca sirah (sejarah hidup) Nabi diharapkan kita dapat mengikuti sunnah beliau dan berjalan di atas manhaj (pedoman) beliau. Sebagai bentuk ketaatan kita kepada perintah Allah Subhanahu wa Ta'ala iaitu kewajipan mencintai Rasulullah . Di antara tanda-tanda kecintaan kepada Rasulullah ialah mentaati perintah beliau dan menjauhi segala yang dilarang dan dibencinya. Serta menjadikan beliau sebagai teladan dan panutan.

Mengenai hal itu Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman:
"Katakanlah: "Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu." Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Ali Imran 31)

Dalam ayat lain Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman:
"Sesungguhnya telah ada pada diri Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu (iaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) Hari Kiamat dan banyak menyebut Allah." (Al-Ahzab 21)


Rasulullah sendiri menegaskan bahwa mencintai beliau termasuk salah satu sebab mendapatkan manisnya iman. Beliau bersabda:
"Ada tiga perkara, bila terkumpul pada diri seseorang, ia pasti mendapatkan manisnya iman; Hendaklah Allah Subhanahu wa Ta'ala dan Rasul-Nya lebih dia cintai daripada selain keduanya …" (Muttafaq 'alaih)

dalam hadits lain beliau bersabda:
"Demi Dzat Yang jiwaku berada di Tangan-Nya, Tidak akan sempurna keimanan seseorang hingga ia menjadikan aku yang lebih dicintainya daripada orang tua dan anak-anaknya sendiri." (HR. Mus-lim)

Sirah Rasulullah adalah sirah yang sangat menakjubkan. Banyak sekali pelajaran yang dapat kita petik dan petunjuk yang dapat kita teladani darinya.p/s: petikan daripada buku Sehari Di Rumah Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam. Diedit dengan gaya bahasa yang bersesuaian. Sebagaimana yang dijanjikan... hehe
pautan

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum wbt..

ustaz ana ade cdgkn baca buku Syamaael tulisan Imam Termidzi utk mengetahui ciri2 fizikal Rasulullah..sgt menarik utk dibaca..barakallahufik..

Wan Abdul Ba'ith Izzuddin bin Wan Mustapa said...

waalaikumussalam...

yer ana tahu... ana pernah membacanya.. Apa yang ana cuba utara mengenai buku ini ialah bagaimana ia mampu membangkitkan suasana seolah kita berada di sisi Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam.

apapun, thanks for the comment... barakallahu fiik... jemputlah dtg melawat lagi :D

wanabdbaith. Powered by Blogger.

Visitor

free counters